Pesten door de baas?

Bossing

Geeft je baas je onbelangrijke klusjes, plant hij vergaderingen als je er niet bent of maakt hij je zwart bij collega’s? Misschien ben je het slachtoffer van ‘bossing’: pesten door de leidinggevende. Volgens Frank de Mink, oprichter van het Mobbing Experts Platform, vormen vooral succesvolle en productieve medewerkers het doelwit.

Uit een onderzoek van blijkt dat 13% van de  werknemers het slachtoffer zijn van pesterijen op het werk. Opvallend hierbij is dat de leidinggevenden het vaakst aangeduid worden als pestkop. Enkele cijfers uit de studie:

  • maar liefst 50% van de gepeste werknemers wijst de leidinggevende aan als dader,
  • 26% wijst een groep collega’s aan,
  • 16% wijst één collega aan, en
  • 8% wijst iemand anders aan (bijvoorbeeld een klant, leverancier of patiënt).

Te succesvol

Frank de Mink, van het Nederlandse Mobbing Experts Platform, is niet verrast door deze cijfers. Hij legt uit: “Wij begeleiden slachtoffers van pesten op het werk, en stellen vast dat leidinggevenden vaak de grootste pestkoppen zijn. Een Duitse professor bedacht onlangs een naam voor dit fenomeen: bossing. Terwijl mobbing verwijst naar pesten door een groep (bijvoorbeeld de collega’s), slaat bossing specifiek op pesten door de baas.”

Waarom grijpen sommige leidinggevenden naar bossing? De Mink: “Veelal worden werknemers gepest omdat hun baas hen als een bedreiging ziet, of omdat ze op de een of andere manier afwijken in gedrag of werkhouding.  De leidinggevende hoopt dat de medewerker door het gepest het bedrijf zal verlaten. Ironisch genoeg treft bossing dus veelal mensen die de organisatie het minst kan missen: innovatieve, non conformistische, succesvolle, productieve medewerkers.”

Geen bewijzen

De gevolgen zijn vaak ernstig. De moegetergde slachtoffers krijgen een burn-out of dienen hun ontslag in. De Mink: “Het probleem is dat de slachtoffers meestal geen tastbare bewijzen hebben tegen de baas. Die pakt het erg subtiel aan. Bovendien schamen ze zich of denken ze dat het aan hen ligt. Veelal hebben zij als enige een slechte ervaring met de pestkop. En vinden ze toch de moed om ermee naar buiten te komen, dan gebeurt het geregeld dat het management de zaak toedekt.”

Hoe herken je bossing? De Mink geeft zes signalen waarvoor je beducht moet zijn:

  • Je functie wordt ontmanteld. Je baas laat de taken die je leuk vond plots door iemand anders uitvoeren. Geleidelijk aan verlies je meer en meer van je werk en krijg je enkel nog onbelangrijke of vervelende klussen toegeschoven.
  • Je wordt geïsoleerd. Hij negeert je, groet je niet ’s morgens, plaatst je in een bureau ver van je collega’s, vraagt je niet mee voor de lunch, enz.
  • Je wordt geboycot. Hij plant vergaderingen als je er niet kan bij zijn, houdt telefoontjes achter, wist bestanden van je computer of manipuleert je resultaten.
  • Je wordt bespot. Hij maakt je belachelijk door grapjes of opmerkingen over je uiterlijk, gedrag, manier van praten of seksuele voorkeur.
  • Je wordt zwartgemaakt. Hij spreekt kwaad over je tegen collega’s en roddelt.
  • Je krijgt dreigementen. Hij is altijd ontevreden over je werk, ook al is het perfect, geeft je slechte beoordelingen en dreigt met ontslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *